Όλοι θέλουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο, αλλά μερικές φορές τα δόντια μας απλά δεν συνεργάζονται. Τα χαλαρά δόντια μπορεί να είναι άβολα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να τα διορθώσετε και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους.
Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε χαλαρότητα καθώς μεγαλώνετε, τα χαλαρά δόντια μπορεί επίσης να προκληθούν από κακή στοματική υγιεινή και ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Αν και οι στοματικές ασθένειες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν, αποτελούν σημαντικό βάρος για την υγεία για πολλές χώρες παγκοσμίως, επηρεάζοντας σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ας δώσουμε, λοιπόν, τη στοματική σας υγεία που χρειαζόταν επιπλέον προσοχή για να βελτιώσει το χαμόγελό σας. Με τη βοήθεια αυτού του οδηγού, θα μπορείτε να μάθετε για τις πολλές επιλογές θεραπείας χαλαρών δοντιών, τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό και απαντήσεις στις καυτές ερωτήσεις σχετικά με τη διόρθωση χαλαρών δοντιών.
Γιατί είναι χαλαρό το δόντι μου; Πιθανοί λόγοι
Έχετε παρατηρήσει πρόσφατα ότι ένα από τα δόντια σας αισθάνεται λίγο τρεμούλιασμα; Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι το δόντι σας χαλαρώνει. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, και οι παρακάτω είναι μερικοί από αυτούς.
Στρες
Το άγχος αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μία από τις κύριες αιτίες σωματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών προβλημάτων. Όταν βιώνουμε υψηλά επίπεδα στρες, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη για να μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε για τη λειτουργία μάχης ή φυγής.
Αυτές οι ορμόνες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα, γεγονός που μειώνει την ποσότητα του οξυγονωμένου αίματος που ρέει μέσα από αυτά. Αυτή η μειωμένη ροή οξυγονωμένου αίματος μπορεί να αποδυναμώσει τους συνδέσμους που συνδέουν το οστό της γνάθου μας με τα δόντια μας, με αποτέλεσμα τα χαλαρά δόντια.
Επιπλέον, τα άτομα που τρίζουν τα δόντια τους ή σφίγγουν τα σαγόνια τους λόγω άγχους μπορεί να ασκήσουν επιπλέον πίεση στα δόντια τους, με αποτέλεσμα να τρέμουν. Άλλα σωματικά συμπτώματα του στρες, όπως η ναυτία και ο έμετος που αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών λόγω της οξύτητας, καθώς και η χρόνια κόπωση, μπορεί να οδηγήσουν στην παραμέληση των σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής.
Λήψη ορισμένων φαρμάκων
Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία ή όξινο περιβάλλον στο στόμα που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, που κυμαίνονται από κρυολογήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση έως την κατάθλιψη και τη νόσο του Πάρκινσον.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, οπιοειδή παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά, υδροκωδόνη, ακεταμινοφαίνη, καθώς και αντικαταθλιπτικά.
Όταν η παραγωγή σάλιου σας είναι χαμηλή λόγω ξηροστομίας που προκαλείται από φάρμακα, αυτό δημιουργεί μια κατάσταση που ευνοεί περισσότερο την τερηδόνα. Επιπλέον, ορισμένες υγρές μορφές φαρμάκων περιέχουν ζάχαρη ως ένα από τα συστατικά τους. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη στοματική κοιλότητα οδηγεί επίσης σε κοιλότητες που οδηγούν σε χαλαρά δόντια.
Κακή οδοντόβουρτσισμα
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι βασικό μέρος της διατήρησης υγιών δοντιών και ούλων. Αφαιρεί την πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια, η οποία περιέχει βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα και ασθένειες των ούλων, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.
Όταν οι άνθρωποι δεν βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους, η συσσώρευση πλάκας και πέτρας στις επιφάνειες των δοντιών τους μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων. Η πλάκα σκληραίνει σε πέτρα η οποία πρέπει να αφαιρεθεί από οδοντίατρο ή υγιεινολόγο γιατί δεν μπορεί να αφαιρεθεί με τακτικό βούρτσισμα.
Αυτή είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια συσσωρεύονται σε θύλακες μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πρήξιμο των ούλων σας, που τα εξασθενεί και τα αναγκάζει να απομακρυνθούν από την επιφάνεια των δοντιών, οδηγώντας σε χαλαρά δόντια.