Πόνος δοντιών μετά από σφράγισμα

Πήρατε πρόσφατα σφράγισμα και τώρα έχετε κάποιο επίμονο πόνο στα δόντια; Δεν είναι ασυνήθιστο – στην πραγματικότητα, είναι αρκετά φυσιολογικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενοχλητικό ή ακόμη και εντελώς βασανιστικό! Πριν πανικοβληθείτε, να ξέρετε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό και τρόποι για να μειώσετε την ενόχληση. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο των δοντιών μετά το γέμισμα, καθώς και πώς να ανακουφιστείτε.

Είναι φυσιολογικό να έχετε πόνο μετά από σφράγιση: Επισκόπηση

Πάνω από το 90% των ενηλίκων που είναι 20 ετών και άνω είχαν τουλάχιστον μία κοιλότητα. Αυτό σημαίνει ότι, στατιστικά μιλώντας, τα γεμίσματα είναι αρκετά συνηθισμένα.

Και ενώ η ίδια η διαδικασία πλήρωσης μπορεί μερικές φορές να είναι άβολη, συνήθως γίνεται με μουδιαστικούς παράγοντες και άλλα μέτρα ανακούφισης από τον πόνο, έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται πραγματική ενόχληση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τι γίνεται όμως μετά; Είναι φυσιολογικό να υπάρχει πόνος στα δόντια μετά από σφράγισμα; Η σύντομη απάντηση είναι ναι – ενώ αυτό δεν συμβαίνει πάντα, κάποιος βαθμός πόνου και δυσφορίας μετά το γέμισμα δεν είναι ασυνήθιστος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το άτομο και την ίδια τη διαδικασία.

Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερες από μερικές ημέρες ή επιδεινώνεται προοδευτικά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια – ειδικά εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο της γνάθου/μάγουλας ή έντονους πονοκεφάλους.

Λόγοι πόνου μετά από γέμισμα

Είτε κάνετε προσωρινά σφραγίσματα είτε μόνιμα σφραγίσματα, είναι πιθανό να αισθανθείτε πόνο μετά το ραντεβού σας. Λοιπόν, γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν μερικοί πιθανοί ένοχοι – εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους:

Ένα ερεθισμένο νεύρο

Μερικές φορές, οι μουδιαστικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία πλήρωσης δεν αποτρέπουν εντελώς τον ερεθισμό των νεύρων. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπήρχε πολλή γεώτρηση ή αν ήταν ιδιαίτερα βαθιά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να νιώσετε λίγο πόνο και ενόχληση μετά το γεγονός, καθώς το νεύρο σας ανακάμπτει σιγά-σιγά από τη διαταραχή.

Λανθασμένη ευθυγράμμιση δαγκώματος

Τα σφραγίσματα μπορεί να προκαλέσουν κακή ευθυγράμμιση του δαγκώματος, με τον τρόπο που τα πάνω και τα κάτω δόντια σας ταιριάζουν μεταξύ τους όταν κλείνετε το στόμα σας. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση σε συγκεκριμένα δόντια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο εκ των υστέρων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να απαιτεί να επιστρέψετε στον οδοντίατρο και να του ζητήσετε να ξυρίσουν το σφράγισμα ή μπορεί να διορθωθεί από μόνο του με την πάροδο του χρόνου.

Λοίμωξη των δοντιών χωρίς θεραπεία

Συνολικά, η μόλυνση των δοντιών συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο κατά τη μάσηση και ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα φαγητά και ποτά, γεγονός που καθιστά εύκολο να κολλήσει νωρίς.

Εάν το δόντι που γεμίζεται ήταν μολυσμένο, υπάρχει πιθανότητα κάποια από τη μόλυνση να παραμείνει μετά τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο, ευαισθησία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα και ο πόνος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τον μέσο όρο. Ο οδοντίατρός σας θα χρειαστεί να αφαιρέσει το σφράγισμα και να θεραπεύσει τη μόλυνση πριν το αντικαταστήσει.

Ζήτημα συνωστισμού δοντιών

Εάν σας έχει τοποθετηθεί πρόσφατα ένα σφράγισμα σε μια περιοχή με πολύ κόσμο, θα μπορούσε να προκαλεί τοπικό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή – όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για το δόντι και το σφράγισμα του – μπορεί να συσσωρευτεί πίεση, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία.

Ο συνωστισμός των δοντιών μπορεί συχνά να είναι η αιτία της τερηδόνας, επειδή το δόντι μπορεί να εξασθενήσει και να γίνει πιο ευαίσθητο στην τερηδόνα. Για να διασφαλίσετε ότι αυτό δεν θα γίνει κύκλος, συνιστάται να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με νάρθηκες ή άλλες ορθοδοντικές θεραπείες.

Ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσος

Εάν έχετε ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο, οι φυσικοί ιστοί που έχουν σκληρυνθεί με τα δόντια (ούλα) ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χειριστούν το πρόσθετο στρες ενός σφραγίσματος. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ευαισθησία πολύ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πιο σοβαρά οδοντικά προβλήματα στη συνέχεια.

Σε περιπτώσεις που έχετε αναπτύξει αυτά τα προβλήματα μετά την πλήρωση της κοιλότητας, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας στο δόντι. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει πίεση στα κοντινά νεύρα, που οδηγεί σε πόνο. Το να προχωρήσετε με ένα γέμισμα όταν συμβαίνει αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ευαίσθητα δόντια

Εάν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητα δόντια, ο οδοντίατρός σας μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει διαφορετικό τύπο μουδιαστικού παράγοντα κατά τη διάρκεια της σφράγισης. Επειδή δεν θα νιώσετε τίποτα μέχρι να εξαφανιστεί ο παράγοντας, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πόνο μετά τη διαδικασία, αν και θα πρέπει επίσης να μειώσει την πιθανότητα οποιασδήποτε μόνιμης βλάβης.

Επίσης, καθώς τα δόντια σας είναι εκ φύσεως ευαίσθητα, θα πρέπει να περιμένετε μεγαλύτερη ενόχληση μετά το γέμισμα από εκείνα με μη ευαίσθητα δόντια. Για να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει μια απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα ή σφραγιστικό για να καταπραΰνει την περιοχή και να την κάνει λιγότερο ευαίσθητη με την πάροδο του χρόνου.